28 березня 2019, 10:05, Технології

Аграріям стали доступні метеопрогнози для кожного поля в Україні

На сьогодні сервіс має наступний функціонал:

  • аналіз агропогоди на конкретному полі;
  • спостереження за показниками з метеостанцій на відстані до 40 км від власного поля;
  • детальний прогноз та історія показників поля за останні 10 років;
  • отримання сповіщень за важливими показниками поля;
  • створення власного набору показників для швидкого доступу до важливих метеоданих.

«Спочатку у нас були лише показники щодо поля, моделювання погоди. Зараз ми розширили функціонал, додавши історію метеостанцій. Відтепер є можливість оперувати всіма метеостанціями, які є в нашій мережі. Найближчий час ми додамо ще одну важливу функцію «Аналіз поля», де користувач зможе отримати дані щодо суми активних температур по основних с/г культурах. Користувачу лиш потрібно буде вказати період, який його цікавить, а дані будуть обчислюватись автоматично. Так само — і сума опадів, роза вітрів і ГТК (гідротермічний коефіцієнт). І все це — із прив’язкою до конкретного поля», — поділився нововведеннями Дмитро Максименко, керівник проекту Метео Фарм.

Дмитро Максименко: Метео Фарм зробить доступними точні метеопрогнози як для холдингів, так і для найдрібніших господарств
Читати по темі

За його словами, наразі до сервісу підключились 500 користувачів з різних регіонів України. Причому, серед них — як великі холдинги, так і середні й малі фермерські господарства, і навіть аграрії-одноосібники.

Наразі сервіс має найбільшу мережу метеостанцій в Україні — близько 140, і по кожній можна переглянути фактичні метеодані за будь-який часовий період у ретроспективі.

Розробники й надалі працюватимуть над розширенням функціональних можливостей свого проекту. А передплатники, які вже підключились до нього, наголошують на зручності у користуванні та інформативності даних.

«Наші поля розташовані у степовій зоні, і ми дуже залежимо від родючості ґрунту та від кліматичних умов. Я давно шукав такий метеосервіс, який дав би змогу приймати виважені рішення не лише на основі короткострокових прогнозів, а й аналізу кліматичних змін за останні роки. Серед зручностей особисто для мене — це можливість отримувати смс-інформування з метеоумовами на конкретні ділянки, які мене цікавлять. З одного боку — ти постійно в курсі, а з іншого — у нашій сільській місцевості з високошвидкісним інтернетом скрутно, тому такий спосіб отримання оперативної інформації досить актуальний. Загалом мене цікавить температура ґрунту, температура повітря, кількість опадів. І обов’язково скористаюсь віджетом, який надає рекомендації щодо сприятливих умов для обприскування», — розповів у коментарі SuperAgronom.com Ігор Кондратюк, аграрій-одноосібник із Кропивницької області.

За словами фермера, за допомогою Метео Фарм він уже побудував графіки кліматичних змін за останнє десятиліття на ділянках розміщення полів господарства і має намір у майбутньому планувати сівозміну, враховуючи отриману інформацію.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com