28 березня 2019, 08:10, Україна

Держава компенсуватиме ягідникам вартість лише офіційно сертифікованих саджанців

Протягом минулого року, скориставшись держпрограмою часткової компенсації вартості посадкового матеріалу українські ягідники висадили 934 га культур, із них найбільше припало на лохину (512 га), суницю садову (178 га) та малину (86 га), пише east-fruit.com.

За словами Олега Босого, засновника компанії «ФруТек», держава компенсує фермерам як витрати на посадковий матеріал українського виробництва, так і витрати на імпортовані саджанці, ввезені до України легальним шляхом.

Обов'язковою умовою для отримання компенсації за даною програмою є наявність саджанців ягідних культур в Держреєстрі сортів рослин, дозволених для вирощування в Україні. Крім того, постачальник саджанців повинен мати право на вирощування або продаж посадкового матеріалу того чи іншого сорту.

Іншими словами, компенсацію посадкового матеріалу зможуть отримати тільки ті виробники, які використовують легальні сорти і сертифіковані саджанці. Саме тому, в разі звернення за компенсацією, необхідно надати сертифікати, що підтверджують сортові та товарні якості саджанців (для вітчизняного матеріалу) або копію фітосанітарного сертифіката та сертифіката якості і відповідності (для імпортованого матеріалу).

За словами аналітиків, у 2018 році в Україні було закладено від 700 до 1000 га нових плантацій лохини, проте держкомпенсацію на посадковий матеріал отримали лише для 512 га, оскільки лише для цих саджанців змогли зібрати необхідні документи.