27 березня 2019, 16:20, Україна

Посівами ріпаку на Волині поширюється небезпечний шкідник

За інформацією ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області, місця масового поширення шкідника зафіксовано на полях в Ковельському та Рожищанському районах області.

Великий ріпаковий прихованохоботник появляється навесні другим після хрестоцвітого прихованохоботника. Найбільш активно поширюється у регіонах масового вирощування ріпаку. Відчуваючи загрозу, жук спадає із рослини ріпаку, завмирає, через що його складно виявити. Розвивається жук в одному поколінні.

«Згідно ст. 5,6 Закону України «Про захист рослин», спеціалістам господарств усіх форм власності необхідно проводити систематичні обстеження посівів та своєчасне  здійснення  рекомендованих  заходів  щодо  захисту рослин. За наявності порогу шкодочинності (на початку березня — 10 жуків упродовж трьох днів у жовтій посудині; в кінці березня — 2-4 жуки на 25 рослинах) слід провести обробку посівів рекомендованими препаратами», — наголошують в Держпродспоживслужбі.

У такому випадку посіви обприскують в березні за середньодобової температури вище 6°С, важливо це зробити до початку яйцекладки. В умовах холодної і довгої весни обприскування посівів проводять повторно.

Читати по темі: Що готує новий сезон ріпаку, і як вберегти посіви від шкідників та хвороб