27 березня 2019, 13:30, ЗЗР

Єврокомісія проголосувала за заборону хлороталонілу

За заборону використання в ЄС активної речовини хлороталонілу проголосували держави-члени Постійного комітету ЄС з рослин, тварин, продуктів харчування та корму (SCoPAFF), пише farminguk.com.

Британські фермери незадоволені даним рішенням Єврокомісії, оскільки фунгіциди, до складу яких входить хлороталоніл використовувались для боротьби з резистентністю хвороб ячменю, пшениці та спаржі.

Асоціація ірландських фермерів (IFA) назвала дане рішення ЄС «потужним ударом» для галузі.

Марк Браун, голова Зернового комітету IFA зазначив, що втрата продукту буде лише посилювати кризу доходів в секторі.

«У фермерів, які вирощують зерно, вже кілька років спостерігається низька прибутковість, що призвело до скорочення площ під зерновими культурами, на 20% за останні 10 років», — повідомив Марк Браун.

У свою чергу Європейська комісія наголосила, що рішення про невідновлення хлороталонілу було схвалено державами-членами ЄС.

«Дана позиція базується на науковій оцінці Європейського агентства з безпеки харчових продуктів. Існують певні екологічні проблеми, особливо високі ризики вони становлять для риб і амфібій, окрім цього, виникають серйозні побоювання щодо забруднення підземних вод метаболітними речовинами», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, незважаючи на заборону в ЄС, хлороталоніл нещодавно був повторно дозволений у ряді країн, в тому числі, в Канаді.

Інфорграфіка: Заборонені діючі речовини пестицидів у Європі та Україні