26 березня 2019, 12:25, Україна

Подальша відсутність продуктивних опадів загрожує слаборозвиненим посівам озимих

Середня температура повітря була на 1-8°С вище норми і перебувала в межах від 2,2 до 8,2°С. У більшості регіонів в окремі дні спостерігався великий перепад температур повітря від 13-16°С тепла вдень — до мінус 3-5°С вночі, що негативно вплинуло на процеси весняної регенерації рослин, пише ukragroconsult.com.

«В результаті переходу середньодобової температури вище позначки 5°С озимі зернові культури відновили весняну вегетацію 8-10 березня, що вважається раннім терміном», — відзначає аналітик УкрАгроКонсалт Марина Сич.

Незначні опади у вигляді дощу відзначалися майже на всій території країни, їх сума за декаду не перевищила 1-11 мм. Наразі проблем з вологозапасами зафіксовано лише у Миколаївський та Херсонській областях.

«Однак подальша тривала відсутність продуктивних опадів і сильні вітри, що спостерігаються протягом останніх двох тижнів, можуть привести до швидкого висихання верхніх шарів ґрунту, в яких розміщена основна коренева система рослин. У таких умовах особливо потерпатимуть слаборозвинені посіви», — відзначають аналітики.