26 березня 2019, 10:20, Світ

Через масштабні паводки під водою опинились десятки тисяч гектарів полів у США

Ферма Пета Шелдона, який вирощує сою в Айові досі знаходиться під водою. Через підтоплення та руйнування зерносховищ кукурудзи та сої сімейна ферма втратить щонайменше 350 тис. доларів, пише washingtonpost.com.

Найбільших втрат зазнали ферми, розташовані вздовж річок Міссісіпі та Міссурі.

Губернатор штату Небраска Піт Рікеттс назвав цьогорічну повінь «найсильнішим руйнуванням в історії штату».

Підтопленими наразі залишаються понад 100 тис. акрів (40,4 тис. га) сільськогосподарських угідь в штаті Айова, втрат зазнали близько 40 тис. фермерів, які спеціалізуються на вирощуванні сої. Чиновники обох постраждалих штатів оцінюють збитки в понад 1 млрд доларів.

«Ситуація виглядає дуже плачевно, в цьому немає ніяких сумнівів. По суті, нас чекає два роки втрат. Зерно яке знаходилось на зберіганні втрачено, фермери не зможуть посадити урожай наступного року. Настають складні часи», — повідомив Джефф Йоргенсон, фермер і член правління Асоціації сої штату Айова.

Потепління та спричинене ним швидке танення снігу в Дакоті та Міннесоті несе нові загрози масштабних підтоплень. Надзвичайний оголошено в штатах Міссурі та Вісконсин. Розлив річки Міссурі очікується і в Канзасі.

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень застерігає американців готуватись до нових загроз «великої води». Едвард Кларк, директор Національного центру водних ресурсів NOAA, назвав цьогорічну весну «безпрецедентним сезоном паводків» у США.

Матеріали по темі: Американський досвід