25 березня 2019, 10:20, Технології

На Чернігівщині проводитимуть планове агрохімічне обстеження ґрунтів

Про це інформує Департамент АПР Чернігівської ОДА.

Відповідно до вимог законів України обов`язковим заходом у процесі сільськогосподарського використання земель є їх агрохімічна паспортизація, за результатами якої виготовляються агрохімічні паспорти полів, земельних ділянок, картограми вмісту органічної речовини (гумусу), легкогідролізного азоту, кислотності ґрунтів, забезпеченості їх рухомими сполуками фосфору та калію.

Карта ґрунтів України

Чернігівська філія державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» оцінює якість ґрунту на кожному полі області за більш ніж двадцятьма показниками.

Згідно Програми використання та охорони земель Чернігівської області на 2011-2020 роки та Розпорядження голови Чернігівської облдержадміністрації  від 21 лютого 2019р. № 89 «Про проведення суцільної агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення у 2019 році» проводиться планове агрохімічне обстеження у Городнянському, Коропському, Новгород-Сіверському, Чернігівському районах.

Зазначається, що для проведення планових перевірок підприємствам, сільським і селищним радам, ОТГ, на території яких проводитимуться дослідження, потрібно звернутись до Чернігівської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України».

Результати агрохімічного обстеження використовуються при розробці рекомендацій щодо економічно-обґрунтованого внесення мінеральних добрив, ефективного застосування агрохімікатів, сидератів, рослинних решток, ґрунтозахисних та екологобезпечних технологій вирощування сільськогосподарських культур.