23 березня 2019, 11:00, Насіння

Селекціонери працюють над виведенням холодостійкого виду міскантусу

Багаторічна трав'яниста рослина Miscanthus x giganteus наразі широко застосовується в біоенергетиці. За словами дослідників, її можна схрестити з Miscanthus sacchariflorus, що росте в Сибіру. Холодостійкість, пише drovnik.ua.

«Завдяки підвищеній стійкості до холоду новий вид буде більш життєздатний в помірному кліматі, ніж використовувані сьогодні стандартні сорти», — повідомив керівник дослідження Шарль Піньона.

В якості прикладу може слугувати сорт Miscanthus x giganteus «Illinois». Зниження чутливості до низьких температур дозволяє отримати з цього сорту на 59% більше біомаси, ніж з кукурудзи. Стійкість до холоду дозволяє рослині виробляти здорові листки на початку весни і зберігати їх до пізньої осені.

Втім поки вчені не розповідають про терміни, протягом яких новий вид можна буде культивувати.

«Для стандартного розведення міскантусу звичайним є цикл від 9 до 12 років — від схрещування до тестування і випуску сорту. Багато буде залежати від того, як низькотемпературні ознаки фотосинтезу міскантусу успадковуються і відображаються на генетичному тлі», — зауважив Ерік Сакс професор Університету Іллінойсу.

Читати по темі: Міскантус, буряк та сорго як біоенергетичні культури