20 березня 2019, 14:20, Україна

Для комунікації пасічників та аграріїв буде створено спеціальний мобільний додаток

Про розробку нового мобільного додатку у ході семінару, організованого Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP спільно з Миколаївським національним аграрним університетом та Співтовариством бджолярів Миколаївської області розповів Олег Ряжських, віце-президент «Гранд Експерт», пише agro-yug.com.ua.

«Наша організація займається такими питаннями, як комунікація між бджолярами і аграріями. Тут два основних аспекти — це запобігання загибелі бджіл від пестицидів і забруднення продуктів бджільництва пестицидами. І другий момент — це використання пасік для запилення ентомофільних культур», — розповів фахівець.

На карті платформи пасічники можуть вказати місця розташування своїх пасік. У свою чергу аграрії вказують місце, площа ділянки, що обробляється культуру, вид і час обробки своїх полів.

Якщо відстань між пасікою і оброблюваних полем менше 10 км, як того вимагає законодавство, пасічника приходить СМС оповіщення на протязі 1-2 хв.

«Інформація, яку фермер розміщує на цьому сайті, на наступний ранок відразу видається в друкованому вигляді. Тобто, якщо раптом справа доходить до суду, то у фермера є його страховка, що він сповістив так, як того вимагає закон», — наголосив віце-президент ГО «Гранд Експерт».

Наразі йде робота над створенням мобільного додатку для Android. Його планується запустити вже в цьому році. Дана система рекомендована Товариством пасічників України та Мінагропродом. При цьому ГО «Гранд Експерт» є некомерційною організацією, тому всі послуги, які представлені на сайті є безкоштовними для всіх сторін.

«В минулому році ми попрацювали з «Миронівським хлібопродуктом», він в якості пілотного проекту надав інформацію по одному зі своїх господарств. Відповідно пасіки цього району мали можливість правильно переміщатися, знаючи де, коли і що буде зацвітати. Був зазначений сорт, час цвітіння, площа масиву і т.д.», — зауважив Олег Ряжських.