18 березня 2019, 12:20, Урожай

В Україні покращився стан озимих культур — НААН

За даними НААН, в першій декаді березня в Україні спостерігалася аномально тепла погода: середньодобова температура повітря знаходилася у межах від 1 до 11,2°С тепла та перевищувала норму на 1-10°С.

Опади різної інтенсивності спостерігалися майже на всій території країни та сформували достатні запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту. Внаслідок цих факторів озимі зернові культури відновили вегетацію майже на півтора-два тижні раніше середніх багаторічних строків.

«Раннє відновлення вегетації завжди позитивно позначається на рості і розвитку рослин. За останній тиждень стан озимих культур дещо покращився. Збільшилась кількість посівів з добрим і задовільним станом та зменшилась зі слабким. Так, станом на 14 березня, добрі та задовільні посіви від загальної кількості посівних площ становлять 89,3%, а слабкі і зріджені посіви лише 10,7%», — повідомляють в НААН.

Нагадаємо, за даними Мінагрополітики, майже на всій території країни розпочато весняно-польові роботи. Підживлення озимини станом на 15 березня проведено на площі 5934,2 тис. га або 78% до прогнозу. Ярими ранніми культурами тим часом засіяно 369,6 тис. га.