28 лютого 2017, 11:24, Технології

Як отримати 165 ц пшениці з га — секрет рекордсмена

Про свій досвід вирощування пшениці з рекордною урожайністю на «Зимовому зерновому конгресі» розповів Род Сміт, фермер з Великобританії, автор світового рекорду з урожайності пшениці.

За його словами, на високий вихід зерна вплинули тривалий період вегетації та відсутність хвороб. Не обійшлось і без краплини везіння.

«Попередні сезони завжди були в зоні ризику через фактори, які вплинули на врожайність: посуха чи перезволоження, хвороби, висока температура або нестача сонячного світла. Втім, цього сезону з погодою нам пощастило, — говорить Род Сміт. — Крім того, вся наша команда агрономів старанно працювала, щоб отримати максимум від наших ґрунтів (важкої глини)»

Щоб покращити структуру та родючість ґрунту на полі використовували треки, розпушувачі, залишали після збирання всю солому і вносили щорічно 500 т гною.

Також обрали високопродуктивний сорт Діккенс, який відзначаєтся високою урожайність в північних регіонах. Висівали 185 кг/га з метою дати 330 насінин на м2.

В результаті на цьому полі вдалось зібрати 165,2 ц/га зерна пшениці за вологості 15%. Цей показник став новим світовим рекордом. Середня ж урожайність за сотанні 5 років склала 120 ц/га. Це завдяки збільшенню кількості внесення органіки, вважає британський фермер.