28 лютого 2017, 10:30, Посівна

Жито не в пріоритеті — агрономи розширюють площі озимої пшениці та ячменю

Про перспективи вирощування озимої пшениці на «Зимовому зерновому конгресі» розповів Тарас Висоцький, генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

За його даними, хоча жито і є культурою з дуже високим потенціалом, але популярності в Україні не має. А от ячмінь стабільно вирощують на площах до 1 млн га і вони стабільно збільшуються.

Проте лідером є озима пшениця. Вона стабільно займає нішу в 22-25% в структурі посівних площ. І далі її доля лише буде зростати. Повернення інтересу агрономів до озимих культур спостерігається протягом останніх 2-3 років. 

«У середині 2000-х спостерігався тренд зменшення площі озимих культур на користь ярих, але 5 років тому цей тренд зупинився, — говорить Тарас Висоцький. — Протягом останніх двох років озимі почали повертати втрачені позиції. Навесні дедалі частіше спостерігаються неприятливі умови для посіву ярих культур, які не дозволяють вчасно, у встановлені строки відсіятися»

Також Тарас Висоцький зазаначив, що середня урожайність пшениці по Україні в минулому році склала 42 ц/га, але треба прагнути збільшити цей показник принаймні до 60 ц/га. Вже зараз рекордні врожаї українських агрономів становлять 84-90 ц/га.