14 березня 2019, 11:45, Технології

Для редагування генома рослин створено спеціальну наноголку

Вчені з Каліфорнійського університету в Берклі придумали новий метод — з використанням довгих і міцних вуглецевих нанотрубок, передає hightech.plus.

Відкриття відбулося в результаті наукової невдачі: фізики намагалися створити щось на зразок каркаса навколо клітини, щоб її було простіше сканувати. Але каркас з нанотрубок замість цього проникав в самий центр клітини.

Вчені перетворили цю проблему на нову можливість, припустивши, що нанотрубки відмінно захистять ДНК. Ланцюжок ДНК досить малий, щоб самостійно проникнути крізь стінку рослинної клітини. За словами керівника проекту Маркита Лендрі, наноголка допоможе впоратися з цим завданням.

Однак ДНК впливає тільки на одну клітину і ефект триває всього кілька днів. Для того, щоб зміни стали постійними, необхідно вплинути на геном якимось генним інструментом на зразок CRISPR.

Потрапивши всередину клітини, скажімо, яблуні, CRISPR відключить ген, який відповідає за раннє гниття. Але перш ніж це станеться, вченим необхідно довести, що їх метод працює на інших сортах рослин.

Нагадаємо, до цього вчені розробили різні методи, для того щоб доставляти біологічні молекули крізь оболонку — від методу генетичного пістолету та зараження ДНК клітинами бактерій. Проте на практиці такі методи виявились недостатньо ефективними.