13 березня 2019, 16:20, Технології

Ефективність нематод перевірять в умовах космосу

Мета місії полягає в розробці екологічно чистих методів вирощування сільськогосподарських культур в космосі. Це буде перший експеримент з біологічного контролю в космічному просторі, пише potatonewstoday.com.

Під час експерименту буде досліджуватися поведінка корисних ентомопатогенних нематод (EPN), які контролюють велику кількість комах-шкідників в сільському господарстві.

Протягом більше 20 років ентомолог-дослідник ARS Девід Шапіро-Ілла вивчав ентопатогенних нематод, можливість їх застосування в якості агентів біологічного контролю для боротьби з шкідниками.

«Місія в космос запропонує нову перспективу і дасть нове розуміння поведінки нематод. Унікальне мікрогравітаційне середовище дозволить нам досліджувати фундаментальні механізми їх паразитизму і патогенезу», — зазначив ентомолог-дослідник ARS.

К умовах космосу науковці планують перевірити здатність EPN переміщатися в ґрунті, заражати комах і розмножуватися, а також здатність нормального функціонування симбіотичних бактерій нематод. У ході експерименту вчені встановлять, чи існує вплив корисних нематод на фізіологію комах-шкідників. Загерметизовані контейнери ґрунту з нематодами та цільовими комахами-шкідниками перебуватимуть в космосі протягом 30 днів.

Довідка: Нематоди є екологічно чистою альтернативою хімічних інсектицидів широкого спектру дії. Вони безпечні для людей і інших нецільових організмів. Одним з цікавих аспектів біології EPN є те, що нематоди знищують комах-шкідників за допомогою симбіотичних бактерій.