12 березня 2019, 14:27, Україна

У НААН розповіли як побороти забур'яненість посівів та збільшити врожайність культур

Про це йдеться в звіті про виконання програми наукових досліджень «Новітні системи землеробства і землекористування» Національної академії аграрних наук (НААН) України.

За формування змішаного типу забур'янення науковці рекомендують застосувати сучасні оригінальні гербіциди. Вони знижують рясність бур'янів у посівах на 88-95%, запобігаючи втратам врожаю (кукурудзи — 3,6-4,7 т/га зерна, сої — 0,6-0,9 т/га насіння). Прибуток в таких умовах може сягнути 9,3 тис. грн/га.

У свою чергу дробне (різнострокове) внесення препаратів — до сходів та при вегетації, за словами науковців дозволяє контролювати появу бур'янів, запобігає конкурентному тиску бур'янів і різко знижує їх насіннєву продуктивність.

У ході досліджень для умов Прикарпаття було адаптовано технологію двофазового обробітку дерново-підзолистого поверхнево оглеєного ґрунту в агротехнології вирощування ячменю ярого.

«Йдеться про післяпосівне досходове розпушування ґрунту на глибину 3-5 см впоперек сівби та внесення гербіциду. Такий метод забезпечує знижує забур’яненість у 2,9 рази та підвищує продуктивність ячменю ярого на 21,6% порівняно з варіантом без заходів захисту. Рівень рентабельності при цьому 72,4%», — діляться у НААН.

Також було удосконалено комбіновану систему захисту кормових буряків від бур’янів з поєднанням механічних та хімічних заходів захисту. Система включає міжрядне розпушування ґрунту та внесення гербіциду бетанальної групи (за необхідності).

«Поєднання міжрядного розпушування і гербіциду знижувало забур‘яненість культури на 85,6% та збільшувало урожайність коренеплодів на 27,8%, а рівень рентабельності склав 289%», — звітують науковці.

Зазначається, що протягом 2018 року над програмою наукових досліджень працювали Черкаська ДСГДС ННЦ «ІЗ НААН», Інститут сільського господарства Полісся, Інститут кормів і сільського господарства Поділля, Прикарпатська ДСГДС ІЗКР НААН, Полтавська ДСГДС ім. Вавилова, Інститут землеробства.