28 лютого 2017, 07:30, Посівна

Площі під горохом можуть зрости до 500 тис. га

Про перспективи вирощування гороху SuperAgronom.com розповів Олег Пелипенко, головний агроном «Украгроком».

«Площі посіву, я думаю, в цьому році зростуть більше як в два рази, — говорить Олег Пелипенко. — якщо в тому році це було 220-230 тис. га, то в цьому році горох може до півмільйона га дійти. Головне, щоб не обвалили ціну закупівельники. А так — дуже цікава культура, навіть цікавіша за сою. Бо для сої у нас не найкращий клімат. Вона любить, як кажуть, «суху квітку й мокрий біб», щоб на час наливу вологість й температура була близька до мусонного клімату».

Урожайність гороху й ціна реалізації останніми роками спонукають агрономів збільшувати площі саме під цією культурою, говорить агроном «Украгрокому». Хоча як кормова культура горох має вдвічі менше протеїну, ніж соя, а значить в комбікорм його треба вводити вдвічі більше, проте ціна на продовольчий горох досить висока. А тому його є сенс вирощувати як круп'яну культуру.

«В 2016 році в господарстві «Сокільці» Попільнянського району збирали чеські і австрійські горохи з урожайністю поза 60 ц/га, — поділився інформацією Олег Пелипенко. — Сорт Зекон там дав 64 ц/га на 112 гектарах. І вони його одразу ж по домовленості здали по 7900 грн/т. Хоча, за чутками, перед жнивами ціна гороху доходила й до 10 000 грн/т».