11 березня 2019, 15:40, Посівна

Аграріям розповіли про ключові ризики весняної посівної в України

На думку фахівців компанії ProAgro і Насіннєвої Асоціації України, погодні ризики хоч і прогнозовані, проте, все ж істотні.

Нагадаємо, весняна посівна на Херсонщині стартувала в першій декаді лютого, що в разі різкого похолодання в березні, може призвести до часткової втрати майбутнього врожаю, або зниження його якості.

«Основним ризиком традиційно є погода. У поточному році весна, особливо в південні регіони, прийшла досить рано. У той же час, якщо погодних форс-мажорів спостерігатися не буде, то ранній посів дозволить рослинам отримати і зберегти необхідну вологу. Для аграріїв Півдня це є виправданим кроком, хоча і ризикованим», — розповіла Марія Колесник, заступник директора ProAgro Information Company.

Виходячи з прогнозів, цьогорічна весна буде сухою і ранньою. Заступник директора з рослинництва Cygnet Agrocompany Юрій Боридченко радить аграріям поспішити зробити все максимально швидко і якісно, адже погода помилок не пробачає. Не варто забувати, що крім погодних ризиків необхідно враховувати і політичну та економічну складові.

«Оскільки нинішня зима не найсуворіша до культур, головні ризики слід пов'язувати з політичними подіями весни. Нагадаю, у нас вибори, а з ними — коливання валютного курсу, загравання з виборцями, популістські рішення і т.д. Слід враховувати і фактор війни, ситуацію на зовнішніх ринках. Втім досвід попередніх посівних кампаній свідчить, що аграрії успішно впораються з будь-якими труднощами. Може йтися лише про зміни цін та термінів», — зауважив Юрій Лупенко, директор ННЦ «Інститут аграрної економіки».

Щодо структури посівних площ, суттєвих змін за прогнозами фахівців очікувати не варто, виключенням можуть бути озимі ячмінь та ріпак, площі під якими у ході посівної восени вдалось суттєво наростити.

«Посіви озимого ячменю виросли на 17% в порівнянні з поточним сезоном. У той же час, очікується, що відбудеться перерозподілу в зерновому клині ранніх (ячмінь, пшениця) і пізніх (кукурудза) культур. За нашими попередніми прогнозами, які обов'язково будуть надалі коригуватися, очікується збільшення виробництва пшениці — на 12,2%, ячменю — на 15,7%, а також зниження виробництва кукурудзи — на 12,4%», — підсумувала Марія Колесник.

Читати по темі: Якими були минулі посівні — дайджест