6 березня 2019, 12:15, Насіння

Фахівці Євраліс Семенс Україна дали рекомендації щодо майбутньої посівної кукурудзи

Україна є досить різноманітною за своїми ґрунтово-кліматичними умовами, саме тому надважливим є урахування такого критерію, як адаптація гібриду до конкретних умов вирощування. Іншого способу, як вибір правильного гібриду через систему тестувань, не існує. Через це компанія «Євраліс» щорічно організовує велику мережу випробувань нових гібридів кукурудзи і саме разом з сільгоспвиробниками проводить відбір кожного гібриду для конкретних ґрунтово-кліматичних умов з метою отримання найвищий показників продуктивності.

«Безумовно великий вплив має технологія вирощування, тому компанія «Євраліс» пропонує гібриди кукурудзи до різних технологій вирощування. Так наприклад, гібриди ЕС Сенсор, ЕС Мілорд — чудове рішення для вирощування кукурудзи за екстенсивною технологією, а такі гібриди, як ЕС Астероід, ЕС Метод — максимально використають інвестиції, вкладені в інтенсифікацію виробництва кукурудзи. Крім того, в ситуації, коли досить важко визначитись з рівнем інтенсифікації, є група гібридів, які максимально нівелюють усі ризики і дадуть максимально стабільний урожай — ЕС Фарадей, ЕС Креатив, ЕС Інвентів», — каже Сергій Косолап, менеджер з розвитку ринку кукурудзи ТОВ «Євраліс Семенс Україна».

Він наголошує, що стабільність — одна з головних характеристик гарного гібриду кукурудзи на сьогодні. Стабільність — це результат поєднання таким показників як:

  1. Група стиглості — коректний вибір гібриду за його економічною доцільністю. Оптимізація строків сівби та збирання, точність і своєчасність проведення всіх заходів з захисту посівів, ефективного впровадження системи удобрення.
  2. Холодостійкість — правильний вибір гібриду дає змогу максимально нівелювати ризики втрат сходів кукурудзи та зниження потенціалу врожайності. Ця характеристика гібриду дає можливість рослині ефективно використовувати добрива на перших етапах.
  3. Посухостійкість — в Південних та Центральних регіонах України є основним критерієм отримання високого врожаю.
  4. Адаптація до вибраної технології вирощування — тобто вибір гібриду за інтенсифікацією виробництва (екстенсивний чи інтенсивний тип), за типом технології (No-till, мінімальний чи традиційний обробіток ґрунту).

Крім того, фахівці компанії «Євраліс Семенс», знаючи, що багато аграріїв вирощують кукурудзу у монокультурі, радять в цьому випадку при виборі гібридів кукурудзи враховувати наступні фактори:

  • висока ступінь стійкості до основних хвороб, особливо до летючої та пухирчастої сажки.
  • інтенсивний стартовий ріст рослин до фази 3-5 листка;
  • висока холодостійкість, придатність до оптимально-ранніх строків сівби;
  • синхронне цвітіння генеративних органів (розрив повинен становити не > 6 днів);
  • висока пилкова продуктивність;
  • несхильність до утворення безплідних рослин;
  • формування довгого качана з підвищеною кількістю зерен у ряду та кількістю квіток на качані;
  • виражена компенсаторна здатність;
  • висока імунність — стійкість до шкідників і хвороб;
  • стійкість до вилягання.

«Серед гібридів компанії Євраліс, які придатні для вирощування в монокультурі, слід відмітити в першу чергу: ЕС Сенсор, ЕС Метод, ЕС Москіто, ЕС Креатив, Гармоніум», — додає Сергій Косолап.

Читати по темі: ТОП-7 ознак, за якими агрономи обирають гібриди кукурудзи