2 березня 2019, 10:00, Урожай

На півдні України моркву на зрошенні вирощують при врожайності 100 т/га

ТОВ «АПК Грін Лайн» в Олешківському районі на Херсонщині обробляє 600 га земель на зрошенні. Овочі тут вирощують на площі 125 га, 60 з яких відведено під моркву, пише agroday.com.ua.

«З усіх овочів морква — наша найприбутковіша культура. Собівартість виробництва становить 3-4,5 грн/кг, а оптові ціни не опускалися нижче 7 грн/кг, наприкінці сезону навіть сягали 17 грн/кг.», — розповідає Максим Соломко, директор ТОВ «АПК Грін Лайн».

За його словами гарними попередниками для моркви є цибуля, бобові та зернові культури. Господарство вирощує моркву типу Шантане: Абако F1 і Болівар F1. На поточний сезон площі під культурою планують розширити ще на 100 га.

Моркву сіють на початку червня. Упродовж вегетації контролюють вологість ґрунту, оскільки морква погано росте в сухому ґрунті й погано зберігається в перезволоженому. Воду для поливу беруть із Північнокримського каналу. У посушливу погоду норму поливу збільшують з урахуванням величини рослин.

«Особливо вимоглива морква до вологи в період інтенсивного наростання коренеплодів. У цей час її поливають часто, але невеликими нормами, щоб не тріскалися коренеплоди. За 20 днів до збирання врожаю поливи припиняють. Урожай починають збирати з 15 жовтня за сухої погоди», — йдеться в повідомленні.

Вирощену моркву господарство реалізує у різні мережі супермаркетів та оптовикам. Підприємство прагне мінімізувати кількість ручної праці, тому максимально використовує механізацію для обробітку ґрунту, сівби, догляду за рослинами та збирання врожаю. Для більшої ефективності виробництва ТОВ «АПК Грін Лайн» планує придбати потужніший морквозбиральний комбайн.