28 лютого 2019, 13:20, Добрива

Через проблеми з розмитненням суден аграрії Півдня ризикують залишитися без добрив

В Миколаївському порту вже більше 10 днів простоюють два кораблі з Болгарії. З вантажем мінеральних добрив в Херсонському порту «зависло» судно з Грузії, пише nikcenter.org.

«Невідомо з якої причини затримують розмитнення, нібито боротьба з корупцією. Документи направляють на Київ, після цього чекають відповіді, така мотивація. Ми не знаємо, хто винен в даній ситуації — керівництво митниці або ж була вказівка ​​зверху, втім це дуже небезпечні ігри», — розповідають аграрії.

Затримка з постачанням добрив загрожує втратою майбутнього врожаю. Якщо в найближчі 5-7 днів аграрії не встигнуть підживити озимі, рослини не отримають необхідної кількості азоту.

Вирішення даної проблеми очікують не тільки аграрії Миколаївщини, а й сусідніх: Одеської, Херсонської та Кіровоградської областей.

«Ми опинилися заручниками ситуації, оскільки придбати добрива десь інакше не маємо можливості. Для прикладу, в Черкасах ціна на них на тисячу гривень вища і по логістиці незручно доставляти», — розповідає один з фермерів.

За їх словами, аналогічна ситуація вже була в грудні минулого року, коли протягом місяця необхідний товар не розмитнювали, хоча зазвичай це відбувається протягом доби. Тоді на митниці «заворушились» лише після звернень до Кабміну.

Аграрії Півдня закликають можновладців в найкоротші терміни вжити всіх заходів для якнайшвидшого вирішення даної проблеми, можливо, штучно створеної кимось заради наживи.