27 лютого 2019, 13:35, ЗЗР

Нематоди здатні відлякувати колорадських жуків

В рамках проекту, фінансованого Міністерством сільського господарства США, ентомологи з Техаського університету і Університету штату Пенсильванія вивчали реакцію колорадських жуків на ентомопатогенних нематод (EPN), пише news.agropages.com.

«Хоча колорадські жуки харчуються листям рослин, вони можуть вступати в контакт з EPN при переміщенні до нових рослини та у момент, коли їх личинки зариваються в землю. З попередніх досліджень ми знаємо, що хижаків і паразитів приваблюють запахи, які допомагають їм знайти свою жертву. Тут ми хотіли дізнатися, чи можуть комахи і рослини «пахнути» хімічними сигналами хижака», — зауважив керівник наукової роботи, доктор Анжель Хелмс з Техаського університету.

Нематоди та їх симбіотичні бактерії нападають і вбивають комах в ґрунті. Їх можна використовувати для боротьби з різними комахами-шкідниками, забезпечуючи природну і ефективну альтернативу хімічним пестицидам, не завдаючи шкоди дощовим черв'якам та інакшим корисним комахам.

Щоб визначити, чи реагують колорадські жуки на хімічні сигнали, що продукують EPN, дослідники дозволили жукам вибирати рослини картоплі з комахами, уже інфікованими нематодами, або без них. Вияснилось, що мертві комахи, заражені нематодами, виробляють характерні запахи, відмінні від запахів неінфікованих загиблих комах.

Під дією цих запахів самки колорадських жуків відкладали на 30% менше яєць на рослинах, оточених ґрунтом із зараженими трупами. Це вказує на те, що вони виявляють EPN як потенційну загрозу для продуктивності і виживання свого потомства.

«Нематоди можуть бути додані в ґрунт для безпосереднього впливу на шкідника. Як показує наше дослідження, вони можуть також підвищити стійкість рослин до комах, сповільнюючи розвиток жуків», — заявили вчені.

Цікаво, що рослини картоплі також реагували на присутність цих хижих нематод або їх запахів, збільшуючи свій захист. В результаті, личинки колорадського жука, що харчуються цими рослинами, споживали менше листової тканини і були приблизно на 40% менше, порівняно з контрольними зразками.

«Одним з пояснень може бути те, що рослини сприймають присутність нематод як попередження про небезпеку травоїдних комах, тому вони посилювали свій захист в якості запобіжного заходу», — стверджують науковці.

У той час як нематоди, ймовірно, не будуть єдиним рішенням для захисту від колорадських жуків, ці крихітні черв'яки можуть запропонувати виробникам природну альтернативу існуючим методам боротьби з шкідниками.

 «Нематоди можуть виявитися більш корисними, ніж вважалося раніше. Мало того, що вони безпосередньо вбивають комах в ґрунті, ми виявили, що вони також виробляють хімічні сигнали, які забезпечують рослинам додатковий захист», — підсумували науковці.