27 лютого 2019, 15:25, Технології

Американці створили універсальний метод генного редагування рослин

Професор Майкл Страно і його колеги з МІТ виявили, що змінюючи розмір і електричний заряд наночастинок, можна створити такі, які проникнуть крізь мембрану рослинної клітини, пише news.mit.edu.

До цього часу єдиною подібною технологією слугував «генний пістолет», який направляв ген в клітки під тиском. Однак такий спосіб міг привести до руйнування рослини.

Нова стратегія науковців з MIT заснована на вуглецевих нанотрубках, покритих хитозаном. Негативно заряджена ДНК вільно зв'язується з позитивно зарядженими наночастинками. Обприскавши нижню поверхню листя розчином з нанотрубками, вчені спостерігали, як частинки проникли в крихітні продихи, які відповідають за випаровування вологи.

Потрапивши всередину, наночастинки проходять через оболонку клітини, мембрани, а потім і крізь подвійні мембрани хлоропласта. Менш кислотне середовище всередині викликає відділення ДНК від наночастинки, після чого ДНК потрапляє в білок.

Основна перевага такого підходу — універсальність. Вчені вже перевірили його на шпинаті, тютюні, руколі і резуховидці Таля. Вони переконані, що з його допомогою цього методу культурам можна надати бажані якості. Наприклад, підвищити стійкість зернових до посухи, або надати бананам, каві і цитрусовим стійкість до інфекцій.