25 лютого 2019, 14:25, Технології

Біологи відкрили у рослин новий шлях метаболізму

Вчені сподіваються, що у майбутньому дане відкриття допоможе впоратися з нестачею продовольства в світі, пише phys.org.

До 2050 року виробництво продуктів харчування в світі повинно зрости мінімум на 70%. Для того щоб запобігти зниженню врожайності культур, вчені розробляють стресостійкі сорти рослин, які зможуть забезпечувати стабільний врожай.

За словами науковців, в умовах частих посух, зростання і падіння температур, засолення ґрунтів та дефіциту поживних речовин втрати врожаю можуть сягати від 50 до 80%.

«Відкритий біохімічний шлях вчені назвали CHLORAD. Він допомагає регулювати структури всередині хлоропластів та органел, які крім безлічі метаболічних і сигнальних функцій, відповідальні за фотосинтез. Хлоропласти складаються з тисяч різних білків, велика частина з яких імпортується в органели ззовні. Від цього залежить робота хлоропластів, і CHLORAD займатиметься саме тим, що усуватиме окремі непотрібні або пошкоджені білки», — йдеться в повідомленні.

За допомогою метаболічного шляху CHLORAD вчені вперше змогли показати, як видаляти з мембрани хлоропластів небажані білки, і які білки беруть участь в цьому процесі. Як зазначають науковці, відкриття цього біохімічного шляху — хороший приклад того, як ідеї фундаментальної біології можуть розкрити потенціал нових стратегій для розробки більш врожайних і стійких культур.