25 лютого 2019, 10:30, ЗЗР

За останній рік ринок імпорту ЗЗР в Україну збільшився на 8-10% — експерт

На сьогоднішній день ринок ЗЗР в Україні складає близько 900 млн. доларів без НДС, не враховуючи контрафакту. 61% — це мультинаціональні виробники, 16% — постпатентні бренди (Європа, СНД, США) і 23% — генеричні продукти. Середня цифра витрат на ЗЗР тепер становить — 34-50 доларів/га, в залежності від культури і регіону.

«У грошовому еквіваленті дані у аналітиків можуть коливатися в залежності від оцінки прайсів на кінцевого споживача, ціни імпорту, вартості дистриб'ютора, але загалом динаміка у відносних цифрах зберігається», — розповіла Ірина Касьяненко.

Якщо говорити про динаміку зростання ринку ЗЗР, то відносні цифри останніх 3 років виглядають так:

  • в 2016 році ринок ЗЗР в грошах зріс на 11%;
  • в 2017 рік  — на 17%;
  • в 2018 рік — приблизно на 8%.

А в показнику SDV (однократний обробіток, на максимальну норму продукту) в площах покриття в 2016 — на 20%, в 2017 — на 14%, в 2018 — на 5%.

Це не говорить про те, що рілля України збільшується (хоча невелика частка неокультурених площ присутня), а йдеться про збільшення кратності обробітків, додаються культури, які раніше не оброблялися. Так, наприклад, фунгіцидні обробки соняшнику або додаткові внесення на інших культурах. Крім того, резистентність ніхто не відміняв, тому доводиться змінювати системи захисту на більш інтенсивні, що зазвичай позначається і на рентабельності вирощування.

«Як тільки додається один фунгіцид до захисту, відразу зростає собівартість. Тут беремо до уваги не тільки вартість продукту, а використання техніки, паливо, підвезення води, оплата праці і т.д. Рентабельність падає. Тому є можливість оптимізації витрат в технології не за рахунок відмови від обробітку взагалі, а шляхом застосування постпатентного продукту», — зауважила Ірина Касьяненко.