22 лютого 2019, 17:10, Урожай

Метеоролог розповів чого очікувати аграріям Черкащини від озимих навесні

За словами метеоролога, в поточному році умови для перезимівлі озимини складаються найбільш сприятливо за останні роки. Перед входом в зиму практично на 70% посівів озимих в області перебували в фазі кущіння.

«Зима хоч і видалася ранньою, але була м’якою та достатньо сніжною. Сніг захищав ґрунт від охолодження, а посіви від вимерзання, тому мінімальна температура на глибині 3 см нижче 5°C морозу не опускалася і загрози для вимерзання не було», — ділиться метеоролог.

У свою чергу, тривале перебування посівів під значною товщою снігу створює передумови для пошкодження рослин грибковими хворобами навесні. Врахувати необхідно і загрозу поширення гризунів.

Зараз необхідно використати останній морозний тиждень лютого для проведення підживлення посівів по мерзлоталому ґрунту, зауважив Віталій Постригань.

За прогнозом агрометеорологів центру, на початок активної вегетації в середньому по області на площі близько 5% озимі зернові культури вийдуть із зими у незадовільному стані, що в рамках природного фону.

Разом з цим, сніжна зима та слабко промерзлий ґрунт були надзвичайно сприятливими для формування запасів вологи на полях.

«Опадів за холодний період хоч і випало у межах норми, сніготанення відбувалося поступово, а талі води добре поглиналися слабкомерзлим ґрунтом. Тому на початок весни площ із низьким рівнем вологи не буде. Проте, зважаючи на стрімке наростання тепла у першій половині весни, у супроводі посиленого вітру та низької вологості у денні години, як було у схожі весни, слід приділяти велику увагу агротехнічним заходам, спрямованим на закриття i збереження ґрунтової вологи», — наголошує Віталій Постригань.