21 лютого 2019, 15:15, ЗЗР

Хижі клопи краще інсектицидів борються з томатною міллю

За словами Сергія Тертичного, фахівця із захисту рослин компанії «Біотехнологія», найбільш ефективним засобом боротьби з томатною міллю є Незідіокоріс (Nesidiocoris) — хижий клоп, якого вже давно використовують в таких країнах як Іспанія, Туніс, Туреччина і Марокко. Цей жук знищує яйця томатної молі, тим самим не даючи розвинутись новим поколінням гусениць, пише east-fruit.com.

«Основною причиною, через яку так складно боротися з томатною міллю (Tuta absoluta), є те, що цей шкідник веде закритий спосіб життя, на відміну більшості інших паразитів. І якщо більшість гусениць можна усунути, застосовуючи різні препарати, то з томатною міллю вони справляються не так ефективно, оскільки лист, всередину якого заповзає гусениця, служить захистом комахи від хімікатів», — розповідає фахівець.

За його словами, для ефективної боротьби з томатною міллю достатньо одного клопа на метр квадратний. Вносити Незідіокоріса необхідно, як тільки температура всередині теплиці не знижуватиметься менше 12°С.

Варто відмітити, що Незідіокоріс є універсальним хижаком і крім томатної молі, він ефективний у боротьбі проти білокрилки, кліщів, попелиці та різних гусениць.