20 лютого 2019, 11:25, Технології

У майбутньому дрони використовуватимуть для дистанційного моніторингу с/г культур і ґрунтів

Таке припущення висловив Валерій Яковенко, керівник проекту Drone.Ua, пише agroday.com.ua.

Можливість такого технологічного прориву забезпечить гіперспектральний аналіз. За словами фахівця, суть такого методу полягає в тому, що безпілотник обладнується спеціальною гіперспектральною камерою, яка дає змогу бачити електромагнітне відображення рослин чи ґрунту в відрізках видимого та ближнього інфрачервоного спектру.

Сьогодні цю технологію успішно застосовують для виявлення «голодування» рослин за певними елементами живлення або поширення хвороб, проте наразі її ефективність забезпечується лише в поєднанні з даними лабораторного аналізу зразків, відібраних на місцевості.

«Поки що технологія працює наступним чином: за даними гіперспектральної зйомки з безпілотника, які доповнюються даними супутникових знімків, на полі виділяють певні зони, де зображення відрізняється від еталонного. А потім, йдуть у поле і за допомогою лабораторного аналізу з’ясовують, що саме там за проблема», — розповідає Валерій Яковенко.

Наразі кілька компаній-світових лідерів у сфері технологій гіперспектральної зйомки уже активно збирають інформаційну базу по різних культурах, сортах і ґрунтах по всьому світу. З часом, накопичивши достатньо інформації про те, яке електромагнітне відображення відповідає конкретним культурам, умовам, та стану рослин можна буде з достатнім рівнем імовірності робити висновки лише на підставі даних дистанційної гіперспектральної зйомки.

Це у свою чергу могло б значно прискорити аналіз проблем, які є на полі, і дати аграріям додатковий час на їх вирішення шляхом пестицидних обробок чи внесення добрив.