19 лютого 2019, 16:18, Технології

ФАО допоможе українським аграріям зупинити деградацію земель

У рамках програми фермери та агрономи з усієї України пройдуть серію навчальних курсів з практичних методів збереження сільського господарства, ініційованих ФАО в ході конференції зі сталого ведення сільського господарства в умовах зміни клімату на виставці АгроВесна 2019.

Тренінги проводитимуться протягом наступних 10 місяців, популяризуючи методи сталого ведення сільського господарства, в тому числі: мінімальний обробіток ґрунту, постійний ґрунтовий покрив залишками рослин і мульчою, сівозміну й біорізноманіття, а також відновлення захисних лісосмуг. Близько 200 слухачів пройдуть практичні тренінги, перший з яких заплановано провести в березні.

«Важливо, щоб навчання проводилося на місцях. Агрономи зможуть побачити на практиці, як виглядає деградована земля і чого можна досягти, поліпшивши методи управління природними ресурсами», — зауважила Оксана Рябченко, координатор національного проекту ФАО.

Частина проекту спрямована на відновлення продуктивності та стійкості виробничих ландшафтів з використанням демонстраційної ділянок площею 7,5 тис. га. Такі заходи проводитимуться в Київській, Харківській і Миколаївській областях.

Нагадаємо, щорічно від ерозії втрачається від 300 до 600 млн тонн ґрунту, а врожайність, залежно від рівня деградації, може знижуватись до 50%. Найбільш небезпечною формою деградації земель в Україні є вітрова і водна ерозії.