15 лютого 2019, 14:30, ЗЗР

Зміни клімату провокують збільшення активності шкідників у садах Європи

Комахи належать до холоднокровних організмів і реагують на будь-які зміни клімату. Стійкі високі температури сприяють збільшенню кількості шкідників і прискорюють їх метаболічні трансформації. Саме тому вони завдають набагато більше шкоди сільськогосподарським культурам та садам, пише sadyogrody.pl.

За словами Алісії Maцєшак з польського Інституту садівництва, зміна клімату впливає не тільки на більш ранню появу шкідників, але і на їх швидкий розвиток та тривалу життєздатність восени.

Теплі та м’які зими сприяють збільшенню життєздатності зимуючи форм шкідників. При цьому відсутність втрат взимку означає більший тиск комах і кліщів у садах на початку сезону. Відродження личинок павутинних кліщів при низьких температурах займає близько 3 тижнів, а за умов підвищених температур — лише один тиждень.

У 2018 році садівникам було нелегко боротися з кліщами. Їх розвитку сприяла тепла і суха погода. Рання весна спричинила більш швидкий початок вегетації рослинності і зміну фенологічних фаз. Як наслідок, деякі фермери не встигли вчасно виконати необхідні обробки насаджень.

«У минулому сезоні в європейських садах було сильне поширення попелиць. Вони паразитували у садах до вересня. Як наслідок, на деревах відбулась деформація листя, пошкодження плодових бруньок і плодів. Загроза бавовняної попелиці також явно зростає. М’які зими дозволяють добре виживати личинкам. Вони поселяються в садах безпосередньо перед цвітінням або відразу після його завершення. Залежно від розміру колонії, боротьба з цими шкідниками часто необхідна навіть після збирання врожаю», — наголошують польські науковці.

Під впливом потепління до Європи мігрують іноземні види шкідників. Крім того, садівники все частіше починають стикатися з проблемою появи в садах шкідників, характерних для сільськогосподарських культур.

Оскільки динамічна зміна погодних умов може спричинити прискорену вегетацію рослин, окремі шкідники шукають альтернативні джерела харчування у садах.