14 лютого 2019, 16:20, Урожай

Тепличні господарства збирають перші врожаї свіжих огірків

Нинішній маркетинговий рік в більшості теплиць розпочався із запізненням, мінімум на 2 тижні, а площі під «зимовими» теплицями в черговий раз скоротились, цього разу одразу на 15%. Для прикладу, якщо в 2018 році, загальна площа «зимових теплиць» становила близько 210 га, то до 2019 року цей показник скоротився до 180 га, повідомляє info.shuvar.com.

«Скорочення площ і відносно пізній початок сезону пов’язаний із досить складними умовами ведення тепличного бізнесу в Україні — конкуренція із імпортом не зменшується, а собівартість українського огірка, навпаки, зростає. Більш-менш непогано почувають себе власники сучасних тепличних комплексів, проте в теплицях старого типу вирощувати огірок із задовільною собівартістю дедалі важче», — зазначила Марія Антонова, СЕО ТД «Калинівка-Преміум», який є власником Калинівського тепличного комбінату.

За даними «Інфо-Шувар», в 2018 році Україна експортувала 4,4 тис. тонн огірків. Протягом останніх трьох років цей показник збільшився майже на 40%. Якщо ще 5 років тому, майже всі огірки відправляли до Росії, то сьогодні понад 70% всього експорту — це країни ЄС.

Перші партії українського огірка виробники наразі пропонують по 58-65 грн/кг (1,89-2,12 євро/кг).