13 лютого 2019, 13:30, ЗЗР

Ефективність фумігації зерна напряму залежить від дотримання температурного режиму — експерт

За словами Віктора Буджерака, головного спеціаліста відділу фітосанітарних заходів на кордоні ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, найважливіша умова проведення фумігації — це дотримання необхідного температурного режиму для досягнення максимального ефекту використання фумігантів. Температура повинна бути не вищою ніж 15°С. Процедура дезінсекції виконується в кілька етапів і триває досить тривалий період — до декількох тижнів.

«Фумігант знищує шкідників, включаючи кліщів, личинок метеликів і жуків. Для виконання процедури також потрібно один, два тижня. Технологія обробки полягає в переміщенні зернової культури з однієї ємності для зберігання в іншу. При цьому потрібне використання спеціального обприскувача, встановленого в приміщенні безпосередньо над транспортером. Препарат розпорошується на зерно, після чого ємність необхідно ізолювати на 10 днів. Протягом цього часу розкривати її категорично забороняється», — розповідає Віктор Буджерак.

На сьогоднішній день фумігація приміщень здійснюється двома основними способами. При використанні методу спадаючого потоку повітря використовується спеціальна вентиляційна установка. При цьому відбувається глибоке проникнення фуміганта в продуктову масу, що призводить до загибелі всіх шкідників. Цей метод вважається швидким і ефективним.

При використанні методу зондування, ємність з таблетками — фумігантами всередині занурюють у загальну тару — наприклад, в контейнер з культурою, що підлягає фумігації. За допомогою зонда відбувається рівномірний розподіл фумігантів. Після закінчення процедури ємність з фумігантом витягуються.

«Перед процедурою газації потрібно визначити приблизну кількість шкідників, щоб взяти необхідну кількість фуміганта. Після цього потрібна ретельна герметизація оброблюваного приміщення. Після того як процедура по дезінсекції виконана, бажано приміщення провітрити», — додає спеціаліст.

Для роботи із знезараження із застосуванням хімічних засобів наразі використовують дві найпрогресивніші технології: дезінсекція аерозольним методом і фумігація препаратами на основі фосфіну. При цьому знезаражувальні роботи виконують спеціалісти, що мають відповідні дозвільні документи з дотриманням вимог техніки безпеки.