13 лютого 2019, 18:10, Урожай

На вирощуванні обліпихи можна побудувати прибутковий бізнес

Обліпиха може рости на всій території України. Наразі виробництвом цієї ягоди займаються всього кілька господарств, тому новому підприємству ще легко зайняти свою нішу на ринку, що росте, пише pro-consulting.ua.

Для організації вирощування обліпихи, аналітики розробили бізнес-план, який передбачає культивування ягоди на площі 10 га. В такому випадку зібраний врожай реалізовуватиметься в свіжому і замороженому вигляді.

Зазначається, що на створення обліпихового господарства буде потрібно 500-550 тис. доларів інвестицій, з яких 40% піде на закупівлю техніки і обладнання та по 12% — на будівельні роботи та придбання саджанців. 17% інвестицій передбачається відправити на фінансування підприємства до отримання перших врожаїв.

Обліпиха починає плодоносити на 3-4 рік життя, тому проектом передбачена посадка дворічних саджанців, які дадуть першу продажну партію ягід на другий рік. На один гектар площі знадобиться 1500-1700 саджанців. Оскільки ця рослина є дводомною, садити її краще з розрахунку один чоловічий кущ на 8-12 жіночих.

«Операційні витрати підприємства на 39% будуть складатися з зарплати персоналу і на 20% — на оплату комунальних послуг (електроенергії). Самі ємні виробничі витрати: внесення добрив і мульчування ґрунту — 13%, придбання тари і транспортування врожаю — 11%», — говорять аналітики.

За розрахунками Pro-Consulting, виручка від продажу першої партії ягід складе близько 170 тис. доларів, а коли кущі досягнуть максимальної врожайності, вона дійде до 700 тис. доларів уже на 7-8 рік.