13 лютого 2019, 09:30, Урожай

Погодні умови для перезимівлі зернових одні з кращих за останні десятиліття

Перша декада лютого характеризувалася невластивої для цієї пори року теплою погодою, інформує ukragroconsult.com.

За даними моніторингу мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур в холодні ночі не знижувалася нижче 5°С морозу. Глибина промерзання ґрунту на кінець третьої декади січня становила 1-17 см. В окремих районах Хмельницької, Вінницької, Одеської, Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської та Черкаської областей зазначалося відтавання верхніх шарів ґрунту на 1-9 см.

«Протягом двох днів першої декади лютого по всій Україні, крім деяких територій в східних і центральних областях, відзначалися опади різної інтенсивності у вигляді снігу, мокрого снігу і туману, а на Півдні у вигляді дощу. У другій половині першої декади грудня температури повітря дещо знизилися», — свідчать дані моніторингу.

Повідомляється, що станом на 31 січня на більшості площ Львівської, Волинської, Рівненської, Тернопільської, окремих районах Хмельницької, Вінницької, Одеської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей висота снігового покриву становила від 1 до 10 см, а на більшості площ південних областей снігу на полях не було. На решті території країни висота снігового покриву досягала 11-30 см, в Полтавській, Харківській, місцями у Сумській, Чернігівській, Черкаській, Кіровоградській областях — від 31 до 58 см, на високогір'ї Карпат — до 106 см.

В останні дні, в результаті підвищення денних температур до плюсових значень, відбулися деякі зміни по висоті снігового покриву в бік його зменшення. В цілому стан посівів озимих зернових культур в кінці першої декади лютого добрий та задовільний.