12 лютого 2019, 13:35, Насіння

Ізраїльські селекціонери працюють над виведенням бобових з підвищеним вмістом білка

У міру того як населення світу збільшується, зростає і попит на білок. Виробництво тваринного білка на думку екологів є величезним джерелом парникових газів. Альтернативою в такому разі є отримання білка з рослин, пише news.agropages.com.

Використовуючи секвентування геномів та комп’ютерне моделювання ізраїльські вчені працюють з насінням бобових рослин, такими як горох, сочевиця і нут, які багаті білком. Мета — зробити так, щоб для виробництва однакової кількості білка потрібно було споживати менше води і землі.

Традиційні методи селекції, в основному засновані на скринінгу фізичних характеристик рослини або її фенотипу. Однак бажані гени іноді не експресуються в фенотипи рослини протягом декількох поколінь. У той час як технологія ізраїльських селекціонерів дозволяє перевіряти геном рослини на предмет бажаного гена і планувати процес протягом першого року розмноження.

«Обчислювальні технології знижують витрати на селекцію рослин, тому що скорочують термін розмноження, при цьому скорочуючи термін їх комерціалізації», — говорять вчені.

Крім того, технологія здатна ідентифікувати генні комплекси, які кодують кілька ознак в рослині одночасно. Це означає, що вченим вдається аналізувати і вибирати відразу кілька ознак, на відміну від традиційного розведення, яке зазвичай фокусується на одній характеристиці.

У жовтні компанія отримала інвестиції в розмірі 3,5 млн євро від ізраїльського акціонерного фонду і уклала угоди про співпрацю з такими великими харчовими компаніями, як американська компанія Sabra Dipping, яка виробляє хумус, і французька компанія Roquette, яка спеціалізується на виробництві продуктів рослинного походження, таких як замінники м'яса.

За словами науковців, прискорення процесу селекції може допомогти в створенні нових сортів бобових, які збільшать різноманітність рослинного білка, доступного на ринку. Це може знизити попит на тваринний білок, який є джерелом викидів парникових газів. Зазначається, що лише в період з 2013 по 2017 роки кількість продуктів, що містять білок бобових культур, на європейському ринку зросла на 39%.