11 лютого 2019, 10:38, Урожай

Харківських аграріїв попереджають про ризик утворення льодової кірки на полях озимини

За інформацією Департаменту АПР Харківської ОДА, найнегативніше, що може надалі трапитися з озимою, це так звана льодова кірка.

«При потеплінні і таненні снігу волога не всмоктується промерзлою землею, залишається на її поверхні і далі при різкому ударі морозу миттєво замерзає. Так на полі утворюється справжнісінький шар криги. Цей лід перешкоджає доступу кисню до рослин, і ті помирають. Це та основна небезпека, про яку говорять наші аграрії», — розповів Олександр Нездюр, директор Департаменту АПР області.

За його словами, восени сходи були отримані майже на 100% засіяній території. Наразі на полях області спостерігаються достатньо сприятливі умови для того, щоб рослини були у стані зимового спокою.

«У випадку, якщо погодні умови будуть сприятливими і буде правильно проведено комплекс агротехнічних робіт — своєчасне внесення добрива, у першу чергу азотних, думаю, можна говорити, що врожай очікується непоганий», — додав Олександр Нездюр.

Нагадаємо, цього року озимими на Харківщині засіяно 547,8 тис. га, що на 3,3% більше, ніж у 2017 році, в тому числі 517,3 тис. га під озиму пшеницю. Детальніше про результати посівної озимих культур в розрізі областей та загалом по країні дізнавайтесь з інтерактивної карти «Посівна Онлайн 2018/19».