11 лютого 2019, 09:30, Технології

Господарство з Волині вирощує на експорт органічні зернові та гречку

За словами директора господарства Валентина Обштира, інвестиції в вирощування 1 га пшениці складають 9-10 тис. грн., тоді як у великих агрокомпаніях, приблизно — 18 тис. грн, пише agroday.com.ua.

Секрет, як вважає директор господарства, полягає в органічному землеробстві, тобто у відсутності витрат на мінеральні добрива та ЗЗР. Звичайно, урожайність у його господарстві нижча від інакших, в середньому — 3-4 т/га.

ТОП-10 найбільших органічних агропідприємств України
Читати по темі

За такої врожайності господарство має з кожного гектара землі близько 10 тис. грн. прибутку. Щоправда, такої прибутковості вдалося досягти винятково завдяки тваринництву.

Для потреб поголів’я під кормові культури відведено половину земельного банку господарства, загальна площа якого становить близько тисячі гектарів. У свою чергу, поголів’я продукує щороку майже 10 тис. тонн органічних добрив. Проте для таких площ і цього замало.

Органічні пшеницю, гречку, насіння льону у господарстві вирощують на площ 400 га, зібраний врожай відправляють на експорт.

«Всю цю продукцію купують пекарі. Зокрема, швейцарці купують насіння льону, а німці — гречку, які використовуються для випікання хліба», — йдеться в повідомленні.

У свою чергу на літрі молока господарство заробляє майже 4 грн, хоч і продає без органічної «премії», за ціною звичайного молока екстра-класу.