10 лютого 2019, 13:00, Технології

Космонавти вирощуватимуть в космосі боби

Для тестування в університеті були розроблені високотехнологічні сівалки для вирощування овочів, якими будуть харчуватися на Міжнародній космічній станції. Очікується, що в 2021 році в космосі буде вирощена квасоля, пише sciencebusiness.

Спеціаліст з ботаніки Центру міждисциплінарних досліджень в космосі (CIRiS), який є частиною соціальних досліджень NTNU, Сильї Вольфф зазначив, що космонавти страждають від зниження апетиту, тому однією з основних цілей дослідників є розробка технологій вирощування овочів і зелені в космічному просторі.

«Ми виявили, що рослини можуть «відчувати» кількість доступних їм поживних речовин. Коли концентрація азоту дуже низька, рослина буде поглинати більше води і, отже, більше азоту, поки не досягне оптимального рівня. У рослинах присутній механізм, який включається за умови наявності достатнього рівня азоту. Після чого відбувається налагодження процесу поглинання як азоту, так і води», — повідомив Вольфф.

Всі випробування на Землі вже проведені, і наступним кроком буде вирощування бобів в космосі. В процесі наукові співробітники зможуть відстежувати вплив невагомості на здатності рослин поглинати воду і поживні речовини, чого не можна змоделювати на Землі.

Боби будуть поміщені в центрифугу, щоб прорости і вирости на космічній станції. Центрифуга обертається для створення різної кількості сил тяжіння.

Фахівці з ботаніки вже завершили експеримент з вирощування салату латуку для космонавтів. Салат був посаджений в штучному грунті, зробленому з лавової породи, з метою, щоб рослини росли безпосередньо у воді, в яку надходять поживні речовини. Контейнери, в яких вирощуються рослини, регулюють всю воду, поживні речовини, газ і повітря для рослин.