7 лютого 2019, 12:30, Технології

С/г виробництво в Україні покращуватимуть за рахунок супутникових технологій

Кілька тижнів тому, американська компанія-підрядник EOS — Earth Observation System — закінчила пілотний дворічний збір інформації про землі в Київській, Львівській і Миколаївській областях в рамках програми Світового банку Land Transparency. Проект розрахований на п'ять років і передбачає «підвищення прозорості та ефективності управління земельними активами в Україні» за рахунок використання космічних технологій, пише techno.nv.ua.

Незважаючи на те, що де-юре EOS є американською компанією, топ-менеджмент там український, а центри розвитку і дослідження розташовані в Києві, Дніпрі, Харкові. Засновник компанії — підприємець Макс Поляков — також керує ракетобудівною компанією Firefly Aerospace, яку нещодавно обрало NASA для польотів на Місяць.

У EOS повідомляють, що компанія вже створила карти посівів сільськогосподарських культур і визначила точні межі полів. За допомогою супутника Sentinel Європейського космічного агентства і технологій обробки великих обсягів даних із застосуванням алгоритмів машинного навчання, в EOS змогли з'ясувати, що кукурудза має найбільшу площу посіву однакових культур у Київській області, а соняшник — у Миколаївській.

Технології, які розвиває компанія покликані відслідковувати стан рослин на всіх фазах росту, прогнозувати урожай на ранніх стадіях, аналізувати які культури вирощувалися на конкретному полі, виділяти проблемні зони, оцінювати врожайність і багато іншого.

За словами Наталії Боротканич, координатора проектів EOS, найближчим часом Світовий банк повинен оголосити тендер і завдання для продовження проекту Land Transparency.

«У нашій технології набагато більше можливостей, ніж виконано зараз. Наприклад, ми можемо оцінювати вологість ґрунту і давати інформацію фермерам, як поліпшити урожай, що потрібно робити, моніторити в реальному часі і т.д. Звичайно, в першу чергу стоїть завдання розширити географію і працювати по всій Україні», — зазначила фахівець.

За її словами, застосування сучасних технологій не є новим для агросфери, адже в США і Європі подібні системи вже багато років контролюють урожай і замінюють людську працю.