6 лютого 2019, 15:35, Урожай

Визначено, для аграріїв яких областей минулий сезон вирощування ріпаку видався невдалим

Таким чином, збільшення валового збору олійної в першу чергу пов'язане з нарощенням посівних площ — до 968,2 тис. га, що практично на третину більше посіяного сезоном до цього. Такі дані наводить Державна служба статистики України.

Найнижчу врожайність озимого ріпаку в минулому році зафіксовано в сільгосппідприємствах Закарпатської (1,05 т/га), Харківської (1,46 т/га), Луганської (1,8 т/га) та Запорізької (2,01 т/га) областей.

Значне скорочення виробництва культури спостерігається на Харківщині (-68% до попереднього сезону), Закарпатті (-64%) та Івано-Франківщині (-25%).

Тим часом суттєвого збільшення виробництва олійної досягнуто у господарствах Київської, Житомирської та Дніпропетровської областей, де у порівнянні з 2017 року приріст виробництва становив 67, 60 та 59% відповідно.

Лідерами за врожайність озимого ріпаку в 2018 року визнано господарства Тернопільської (3,29 т/га) та Івано-Франківської (3,28 т/га) областей. Сільгоспвиробникам Волині та Хмельниччини з одного гектара посівів вдалось зібрати в середньому по 3,3 т насіння.

Детальніше про обсяги виробництва та врожайність ранніх культур по регіонам дізнавайтесь з динамічної інфорграфіки на SuperAgronom.com.