6 лютого 2019, 08:30, Технології

На Київщині лохину вирощують на крапельному поливі

За словами Євгена Заквацького, керівника ТОВ «Агропроммаш», лохина на полях господарства займає менше 1 га, проте на перспективу заплановано розширення площ під її насадженнями. Про це йдеться в матеріалі «Технологія вирощування лохини, або чому ця ягода стає популярною» на SuperAgronom.com.

З іригативних заходів тут застосовують крапельне зрошення. Кущі поливають здебільшого зранку, щоб зберегти максимальну продуктивність вологозабезпечення.

«Усі, хто займається ягідництвом, а особливо лохиною, знають, що вона любить кислі ґрунти з рівнем pH 3,5-5,0. Площі, де розташовується культура, є достатньо кислими, але додатково перед посадкою на дно кожної лунки ще закладали кору сосни, тирсу і торф. Періодично, коли верхній шар просідає, під рослини знову досипають тирсу», — розповідає агроном господарства Тетяна Горицька.

За її словами лохину необхідно висаджувати так, щоб на неї добре потрапляло сонце. Лунку для рослин копають приблизно 70х70 см з глибиною до 0,5 м. Кущ від куща в рядку за технологією має бути приблизно на відстані 1 м, а міжряддя — 2,5 м.

«Підживлення рослин відбувається двічі на рік: навесні, після відновлення вегетації вносять азотні добрива (сульфат амонію) та калійні (сульфат калію); восени, перед входом в зиму — ті ж речовини, але норми можуть змінюватись. Із хворобами та шкідниками ми поки не зіштовхувались, але варто бути готовими до всього», — розповіла Тетяна Горицька.

У планах господарства — придбання обладнання для заморозки і переробки лохини.

Ягідництво не є основною діяльністю господарства, тут займаються вирощуванням пшениці, соняшнику, сої та картоплі.

Довідка: лохину вирощують майже в усіх регіонах України, площі під цією ягодою уже сягають 2 тис. га. І ця цифра з кожним роком збільшується. Окрім цього лохина має непогану врожайність. В середньому, в перші роки плодоношення ягода може давати до 1 т/га, набираючи обертів з кожним роком. Загалом рослини можуть давати врожай до 50 років.