6 лютого 2019, 09:35, Урожай

Озимі на півдні України відновили вегетацію

Про це йдеться в повідомленні Гідрометцентру.

«В результаті достатнього, місцями навіть надмірного, снігового покриву загрози для зимуючих культур не виникало навіть при зниженні температури повітря до мінус 15-26°С. Високий сніговий покрив, який спостерігався тривалий час на багатьох полях, створював передумови для формування достатнього ресурсу ґрунтової вологи навесні», — йдеться в повідомленні.

Одночасно, через тривале перебування рослин під товстим шаром снігу, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння в січні не опускалася нижче мінус 1-7°С.

«Навесні такі умови можуть призвести до виснаження рослин, підвищеної їх уразливості до грибкових захворювань, локального пошкодження або загибелі (випрівання). Така ситуація може скластися при тривалому повільному сніготаненні, при швидкому розвитку весняних процесів ушкодження можуть бути мінімальними», — пояснили синоптики.

В кінці січня під впливом південного перенесення повітряних мас по всій території країни почалася інтенсивна відлига, середні добові температури вже на 4-10°С перевищували норму. Спостерігалися тумани, мряка, дощі, які швидко руйнували сніговий покрив, в південних і південно-східних областях в останній день січня снігу на полях уже не було.

«Умови для перезимівлі залишалися сприятливими. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур в останній декаді січня склала від плюс 1°С до мінус 7°С, що значно вище критичної температури вимерзання озимих культур», — додали у відомстві.

Окрім цього, за результатами відрощування гілок плодових культур, проведеного метеостанціями південних, західних і північних областей після зниження мінімальної температури повітря до мінус 17-22°С, пошкоджень нирок плодових дерев не виявлено.