5 лютого 2019, 11:35, Технології

Розроблено технологію прискореного клонування генів для захисту рослин

Методика під назвою AgRenSeq (прискорене клонування) була розроблена дослідниками Центру Джона Іннеса (Великобританія), разом з колегами з США і Австралії для посилення боротьби з патогенами, які загрожують продовольчим культурам у всьому світі, пише farminguk.com.

Методика дозволяє дослідникам шукати і накопичувати «бібліотеку» генів стійкості, виявлених у диких родичів сучасних сільськогосподарських культур, щоб у подальшому швидко ідентифікувати послідовності, пов’язані зі здатністю рослин боротися з хворобами.

З генетичної бібліотеки дослідники можуть отримати матеріал для клонування і впровадження генів в елітні сорти сільськогосподарських культур, тим самим — захистити рослини від патогенних мікроорганізмів та шкідників.

За словами доктора Бранде Вульфа, керівника проекту в Центрі Джона Іннеса, технологія AgRenSeq допоможе підвищити врожайність і скоротити використання пестицидів.

«Наявність швидкого клонування в нашому наборі інструментів означає, що сільгоспкультури можна зробити більш стійкими, що дасть кращу врожайність і меншу залежність від пестицидів для захисту сільськогосподарських культур. Ми знайшли спосіб як сканувати геном дикого родича сільськогосподарської рослини і вибрати гени стійкості, які нам необхідні. Раніше цей процес займав 10 або 15 років, тепер ми можемо клонувати ці гени за лічені місяці і за тисячі фунтів замість мільйонів», — розповів науковець.

Технологія AgRenSeq була успішно випробувана на дикому родичі пшениці. Дослідники ідентифікували і клонували чотири гени стійкості до руйнівного патогену стеблової іржі протягом декількох місяців замість десяти років з використанням звичайних інструментів селекціонерів.

За словами науковців повторне впровадження генів стійкості до хвороб від їх диких родичів є економічно та екологічно стійким підходом до селекції культур. Нова методика об’єднує високопродуктивне секвенування ДНК із сучасною біоінформатикою.