1 лютого 2019, 14:40, Технології

Експерт розповів про актуальні моменти вирощування соняшнику та кукурудзи

Юрій Дробязко розповів про існуючі проблеми гербіцидного захисту посіві соняшнику, повідомляє власний кореспондент SuperAgronom.com.

«Проблеми соняшнику: якщо він вирощується за технологією ЕкспресСан, застосовується страховий гербіцид, але падає врожайність. Якщо вирощується традиційний соняшник, врожайність гарна, але немає страхового гербіциду. Якщо застосовується система Clearfield, є значна післядія. Тому для зменшення післядії рекомендується використовувати формулу Пульсару. Там чистий імазамокс, а у Євро-Лайтнінгу імазапір та імазамокс, тож післядія більша. Наступного року можемо мати втрати на послідуючій культурі. Пульсар не так добре прибирає бур’яни, зате втрати помітно нижчі», — зазначив він.

Також фахівець дав кілька порад з сівби кукурудзи.

«Якщо є волога, сіяти треба на глибину 4 см, якщо вологи немає — на 9 см. Глибше не варто. В Україні на рівні 50-ї паралелі починайте сіяти не раніше 16 квітня, на півдні — не раніше 5 квітня. Якщо є сівалки, які можуть вносити стартові добрива, ви повинні давати дві речі: фосфат і нітрат. Якщо сухі добрива, не більше 30 кг амофосу, навіть 15-20 кг достатньо. Ні в якому разі не нітроамофоски, не діамофоску, ніяку іншу «фоску», — каже Юрій Дробязко.

Детальніше про проблеми, тенденції та технології для основних культур читайте незабаром у матеріалі на SuperAgronom.com.