1 лютого 2019, 12:45, Технології

Голландські дослідники презентували енергонакопичувальну технологію для теплиць

Унікальна дах є альтернативою іншим системам, що захищають теплиці від надмірного потрапляння сонячних променів. Технологія накопичує прямі сонячні промені за допомогою лінз PlexiGlas Fresnel, при цьому внутрішня частина теплиці отримує рівномірно-розсіяне світло, що позитивно впливає на ріст рослин, пише eppm.com.

«Звичайні теплиці не можуть використовувати всю енергію випромінювання сонця. Значна її частина втрачається. Саме тому ми вирішили розробити таку енергоефективну технологію. Спеціальний дах теплиці накопичує сонячне світло, перетворюючи його в енергію. Тим часом розсіяна частина сонячного світла проходить через дах до рослин», — зазначив Ханс ван Тілборг, один з трьох керуючих директорів голландської компанії.

Впродовж 10 років інженерам Technokas вдалося розробити унікальну конструкцію даху, що складається з добре ізольованих панелей з подвійним склом та вбудованими в них лінзами Френеля. Лінзи фокусують сонячне світло на колекторі, який перетворює енергію світла в теплову енергію.

«Лінзи виготовлені з органічного скла PlexiGlas, яке добре пропускає світло і забезпечує довготривалу та стабільну роботу», — зауважив Ханс ван Тілборг.

Перша теплиця Daylight площею 4 тис. м² була побудована в Нідерландах в 2014 році і експлуатується компанією Ter Laak Orchids. Влітку 2018 року в експлуатацію ввели ще одну теплицю, яка в 10 разів перевищує за розміром першу.