22 лютого 2017, 12:40, Добрива

Доля Фірташа не вплине на забезпечення азотними добривами цього року — думка експертів

SuperAgronom.com запитав агрономів великих агрохолдингів та представників компаній-постачальників добрив про те, чи будуть виробники цього року забезпечені «мінералкою».

Експерти загалом оцінили ситуацію із забезпеченням добривами, як нормальну. Переважно господарства проплатили їх закупівлю ще восени і зараз завершується поставка добрив на склади.

Арешт і можлива екстрадиція до США Дмитра Фірташа, власника Ostchem Holding AG — найбільшого виробника азотних добрив в Україні, якщо й позначиться на роботі заводів з виробництва міндобрив, то сільгоспвиробники відчують це вже наступного року.

Хоча агрономи великих холдингів ставляться до такого розвитку подій скептично. Вони переконані, що зупиняти роботу стратегічно важливих заводів не дозволять. Тим більше — під час посівної кампанії.

Дефіцит добрив якщо й виникне, то хіба що певних видів, наприклад — КАСу. Але його нестачу агрономи перекриють карбамідом та селітрою. До того ж, завозяться добрива із сусідніх країн, насамперед — Росії та Білорусі. Тож виробники будуть мати змогу запастись добривами заздалегідь.