31 січня 2019, 08:30, Україна

У НААН відзвітували про виконання наукових програми в галузі ґрунтових ресурсів

Виконавцями програми стали Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського та ще 11 наукових установ Національної академії аграрних наук України. Загальна сума фінансування проведених досліджень за минулий рік становила 13,5 млн грн, повідомили в НААН.

Наукова робота проводилися за трьома підпрограмами. Перша з яких — збалансоване використання, прогноз і стале управління ґрунтовими ресурсами.

«Науковці удосконалили методику картографування ґрунтового покриву, запропонували алгоритм ґрунтового обстеження з використанням існуючих картографічних матеріалів, даних дистанційного зондування та аерофотозйомки. Результати роботи були використані для доповнення Стратегії зрошення та дренажу в Україні, для Національного плану дій щодо боротьби з деградацією земель та опустелюванням, створення Концепції досягнення нейтрального рівня деградації, рекомендацій щодо обґрунтування меліоративних навантажень на землі Інгулецької зрошувальної системи, підготовки наукових видань і розпоряджень Кабінету міністрів», — йдеться в повідомленні.

Друга підпрограма мала на меті розробити систему оцінювання стійкості ґрунтів до антропогенних навантажень та заходи з охорони їх від деградації. Науковцями розроблено методику оцінювання екологічного стану ґрунтів за умов техногенного навантаження.

Третя підпрограма виконана в галузі агрохімії передбачала розробку інноваційний засад інтегрованого управління живленням сільськогосподарських культур за різних ґрунтово-кліматичних умов.

«За підсумками роботи видано 10 книг, 2 концепції, 4 рекомендації, 2 навчальні посібники, більше 200 наукових статей, міжвідомчий тематичний науковий збірник «Агрохімія і ґрунтознавство». Отримано 20 об’єктів інтелектуальної власності», — розповіли в НААН.