30 січня 2019, 11:40, Насіння

Обираючи насіння сої, аграрії звертають увагу на стресостійкість сортів — експерт

«Сьогодні важливими критеріями є валовий показник і стійкість до несприятливих та стресових погодних умов, таких як дефіцит вологи та перепади температур», — зазначила Сюзанна Григоренко.

За її словами насіннєвий ринок України наразі тримає стабільну позицію, хоча є і свої проблеми.

«Офіційним гравцям насіннєвого ринку хотілося б активнішої позиції та стрімкішого розвитку. Нагальне питання, щоб офіційні виробники бачили підтримку держави і працювали в Україні. Не все насіння в Україні купується офіційного походження, те яке пройшло сертифікацію в Україні або офіційно завезене. На жаль, це проблема, з якою працюють і борються насіннєві компанії постачальники-імпортери», — зауважила фахівець.

Не менш важливим є питання врегулювання сплати роялті, приєднання до схем сортової сертифікації по цукровому буряку і олійним, прийняття закону про розширення участі сортової сертифікації, еквівалентної до рівня ЄС.

«Також сподіваємося, що механізм державної підтримки, змінений наприкінці 2018 року, який передбачає збільшення частки відшкодування вартості до 60 тис. та українська іноземна селекція, вироблена в Україні стимулюватимуть великих і середніх виробників купувати офіційно сертифіковане насіння», — підсумувала виконавчий директор Насіннєвої асоціації України.