29 січня 2019, 11:35, Україна

На Рівненщині з'явиться органічний агрокластер

Меморандум про це нещодавно був підписаний представниками згаданих ОТГ, компаній «Агро Органік», «Деденс Агро», «Ріттер Біо Агро» та керівництвом Кпеванського аграрного ліцею, повідомляє golos.com.ua.

За словами Костянтина Січного, керівника Громадської спілки «Органічна Україна Захід», підписаний меморандум — це лише перший крок до створення сучасного потужного агрокластеру на Рівненщині, до складу якого увійдуть не лише підписанти меморандуму, але й інші представники аграрної галузі, а також науковці.

«Сьогодні європейські країни активно розвивають саме органічне землеробство, й краще це виходить через кластерний підхід. Вони відмовляються від хімічно обробленої сільгосппродукції на користь органічної. На жаль, у нашій країні лише 1% агроринку виробляє органічну продукцію. Тому створення кластеру та розвиток саме органічного землеробства є доволі перспективним напрямом, який потребує підтримки», — зазначив Віктор Щербачук, директор «Деденс Агро».

На Полтавщині створять кластер для вирощування органічної продукції
Читати по темі

Разом з цим, про користь від участі в органічному кластері наголошують і представники ОТГ. Як зауважив Сергій Мініч, член виконавчого комітету Клеванської ОТГ, завдяки участі Клеваня в кластері студенти місцевого аграрного ліцею зможуть набути навичок роботи з органічною сільгосппродукцією та завдяки цьому скласти конкуренцію європейським фахівцям.

Представник Клеванської громади також повідомив, що завдяки участі в кластері громада зможе утилізувати органічні відходи домогосподарств та переробляти їх на компост, який згодом планується використовувати як добриво на дослідних полях ліцею. Таким чином громада зможе вирішити ще й екологічну проблему спалювання органічних відходів місцевих домогосподарств.