29 січня 2019, 09:30, Посівна

На тлі скорочення в ЄС Україна демонструє тенденцію до збільшення площ під ріпаком

Хоча в багатьох країнах виробництво ріпаку демонструє тенденцію до збільшення, Міжнародна рада по зерну (IGC) прогнозує мінімальне розширення загальної посівної площі під цією культурою у світі — менше ніж на 1%. В першу чергу це пов’язано зі значним скороченням посівних площ в ЄС, а також у Китаї, пише topagrar.com.

Згідно з аналітичними даними агентства Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI), тривала посуха в багатьох європейських країнах не тільки вплинула на зниження минулорічного врожаю, але і дала поганий старт новим посівам. Як зазначють в UFOP, прогнозовані 5,8 млн га в ЄС стануть найнижчим показником за останні 12 років.

Разом з тим, посівні площі під олійною в Україні, де на озимий ріпак припадає 90% посівних площ — зростуть на 16%. У Росії, де домінує ярий ріпак, очікується нарощення посівних площ до 1,6 млн га, що на 14% більше показника минулого року.

Тим часом в Китаї, у зв’язку з скасуванням державного фінансування, ймовірно, збережеться негативна тенденція щодо посівних площ під ріпаком.