25 січня 2019, 09:35, Добрива

Представлено проект Стратегії розвитку хімічної галузі до 2030 року

Розробка проекту Стратегії розвитку хімічної галузі до 2030 року походила за сприяння Федерації роботодавців та Союз хіміків України, повідомляє прес-центр ФРУ.

За словам Руслана Іллічова, генерального директора Федерації роботодавців України, концептуальні засади Стратегії були представлені у другій половині 2018 року, а сам проект документу в грудні минулого року було спрямовано до Уряду для розгляду.

Реалізація Стратегії дозволить:

  • довести частку вітчизняної продукції на внутрішньому товарному ринку  в період до 2030 року в сегменті азотних добрив до 80%,  комплексних добрив — до 35-40%,  засобів захисту рослин (ЗЗР) — до 30%, інших агрохімікатів — до 70%;
  • знизити частку імпортної продукції на внутрішньому товарному ринку в сегменті основної хімії і мінеральних добрив — до 40%;
  • суттєво наростити  випуск ЗЗР (наразі доля імпорту в даному сегменті перевищує 90%) й зменшити частку долю контрафактної продукції на внутрішньому ринку засобів захисту рослин;
  • довести рівень забезпечення вітчизняною сировиною основної хімії та мінеральних добрив в період до 2030 року до 60-65%.

Проект Стратегії містить 10 ключових пріоритетів. Серед них — створення конкурентної сировинної бази, модернізація хімічних виробництв, розвиток внутрішньогалузевих технологічних ланцюгів  на базі діючих виробництв, створення нових хімічних виробництв, необхідних для розвитку суміжних галузей промисловості, випуск продукції високого технологічної  переділу, сучасне агрохімічне забезпечення АПК та ефективне імпортозаміщення.

Виконання Стратегії передбачається в три етапи. За результатами  першого етапу очікуються  відновлення динаміки і обсягів виробництва до докризового рівня. На другому етапі  заплановано реалізацію основних галузево значущих  інвестиційних проектів, створення належних інституціональних та регуляторних умов для розвитку промисловості. На третьому етапі заплановано реалізацію високотехнологічних проектів і забезпечення системної дії усіх інструментів та механізмів для створення інноваційно-інвестиційної моделі розвитку галузі.